Expositie archief Hooghstate Museum

Drie galerieën te gast 19 september 2014 t/m 5 oktober 2014

Voor deze tentoonstelling werken Studio 925, Galerie Carla Koch en Gallery Nine samen vanuit wederzijdse waardering voor elkaars specialisaties. Verschillende disciplines die elkaar aanvullen en versterken:
zilver, keramiek, schilderijen, werken op papier, metalen (wand)beelden en textiele wandkleden.

 

Studio 925

Toont werk van Jan van Nouhuys. Zijn zilverkunst kent treffende facetten: sculpturaal, architectonisch, kleurrijk. De zeggingskracht van zijn werk en de combinatie met andere materialen zoals hout, messing of koper, werpt een nieuw licht op het onderwerp zilver. Het demonstreert tegelijkertijd de grote vrijheid die hij neemt als zilversmid.

Aan de onorthodoxe vormen van Jan van Nouhuys ligt kennis en beheersing van het vak ten grondslag. Dat vak is voor hem een dynamisch proces waarbinnen hij voortdurend nieuwe mogelijkheden creëert. Hoewel voor kenners herkenbaar, is zijn werk niet zomaar te vangen in een te benoemen stijl.

Hij verrast steeds weer met wisselende thema’s en technieken. Zijn vormen zijn lenig, zijn onderwerpen lichtvoetig.

Studio 925

Mobius XV
Jan van Nouhuys 2013

zilver, ebbenhout, ivoor

40 x 29 x 26 h cm

Galerie Carla Koch

Toont het werk van de Japanse keramiste Kayoko Hoshino.

Alhoewel haar werk altijd naar de functie verwijst, toont het zich in hoge mate autonoom en zal het slechts met enige schroom door de bezitter als gebruiksvoorwerp worden aangewend. De vazen zijn bedoeld voor een enkele bloem of tak, zoals gebruikelijk bij Japanse bloemarrangementen.

Het zijn intrigerende vazen, kommen, bekervormen en dozen. Strakke vormen van grijsbruine of zwarte klei, aan de buitenkant voorzien van een subtiele lineaire versiering.

In sommige gevallen worden vlakken of binnenkanten van de objecten gedecoreerd met bladzilver of platina, waardoor de grijze kleimassa een parelmoer uitstraling krijgt.

Galerie Carla Koch

Kayoko Hoshino
Steengoed zilver
16x33x33cm

Gallery Nine

Toont werk van een aantal Nederlandse kunstenaars die met diverse materialen en technieken werken in de abstracte, vaak minimalistische lijn van de galerie:

Gabriël Barlag (wandbeelden), Martijn Duifhuizen (schilderijen), Dorry van Haersolte (werken op papier), Ineke van Koningsbruggen (schilderijen), en Babette Treumann (wandkleden).

Gallery Nine

Kunstenaar: Babette Treumann
Titel: Metamorfose 1

Jaar: 2012-2014

Afmetingen (h x b): 120 x 155 cm

Techniek/materiaal: wandkleed, gemengde garens
Oplage: 3


Beeldarchief expositie Drie galerieën te gast (Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Expositie archief Hooghstate Museum

Twee grootmeesters 17 oktober 2014 t/m 2 november 2014

Gerrit Neven, grootmeester in de aquareltechniek en zijn evenknie in de beeldhouwkunst Jos van Vreeswijk exposeren van vrijdag 17 oktober t.m. zondag 2 november 2014 in het Hooghstate Museum aan de Hoogstraat 164 in Haastrecht.

Gerrit Neven toont naast zijn befaamde rivierlandschappen en afbeeldingen van het Wad, aquarellen van Venetië en Toscaanse landschappen. Bovendien vervaardigde hij speciaal voor deze expositie een aantal werken van Haastrecht en directe omgeving. Voor Gerrit Neven betekent dit een vervolg op zijn succesvolle tentoonstelling van twee jaar geleden.

Jos van Vreeswijk in Haastrecht is een primeur. In zijn lange loopbaan werd zijn werk op talloze tentoonstellingen en beurzen in binnen- en buitenland getoond, o.a. vanaf de eeuwwisseling jaarlijks op de TEFAF in Maastricht. Van Maastricht naar Haastrecht. Het scheelt maar twee letters en tweehonderd kilometer.

Jos van Vreeswijk is een stilist bij uitstek. Zijn beelden, gehouwen uit natuursteen of gegoten in brons, geven doorgaans menselijke gestalten weer. Zijn meest recente werken zijn een ode aan de schoonheid van de vrouw. De gevoelsmens Jos van Vreeswijk creëert middels zijn grandioze techniek beeldschone beelden.

Openingstijden op vrijdag, zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur.

 

Gerrit Neven

Hij woont en werkt in het rivierengebied van Hollands midden, aan de Lek. Is verknocht aan dit gebied en hoort er de stem van het water. Steeds is er de passie die hem beweegt het wijde landschap te vertalen naar het vlak met zijn begrenzing. Uit liefde, als eerbewijs aan het geziene.

Gerrit Neven

Jos van Vreeswijk

Jos van Vreeswijk houdt zich al meer dan 40 jaar bezig met beeldhouwen. In deze tijd is hij gegroeid als kunstenaar en vestigde hij een reputatie als één van Nederlands belang- rijkste beeldhouwers in steen. Zijn werk wordt gekenmerkt door direct houwen.

Pas later heeft hij ook enkele van zijn stenen werken in brons gegoten. Gedurende de laatste jaren is een nieuw thema ontstaan: Bathers zijn een ode aan de schoonheid van de vrouw. De poëzie van de vrouw komt tot uitdrukking in het afgewogen lijnenspel. Kleine details verraden de signatuur van een echte “Van Vreeswijk”.

Jos van Vreeswijk

Beeldarchief expositie Twee grootmeesters (Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Expositie archief Hooghstate Museum

Verkoopexpositite EJA SIEPMAN VAN DEN BERG 17 april 2015 t/m 3 mei 2015

Janna en Jaap Verhage hebben het genoegen u van harte uit te nodigen voor een bezoek aan de verkoopexpositie van kunstwerken van

E J A  S I E P M A N  V A N  D E N  B E R G

beelden in marmer en zwart gepatineerd brons

Deze solo-tentoonstelling wordt aangevuld met olieverfschilderijen uit het depot van het Hooghstate Museum.

De expositie is geopend gedurende drie lange weekenden: vrijdag, zaterdag en zondag 17, 18 en 19, 24, 25 en 26 april, zomede 1, 2 en 3 mei 2015, dagelijks van 11.00 tot 18.00 uur en op afspraak

 

Eja Siepman van den Berg

Een verkoopexpositie van beelden van Eja Siepman van den Berg, geboren in 1943, is uitzonderlijk. Zelden wordt werk van deze coryfee van de Nederlandse beeldhouwkunst ter verkoop aangeboden.

Opgeleid aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst te Amsterdam, met lessen van o.a. Theresia van der Pandt, Paul Grégoire en Piet Esser, voelt Eja affiniteit met het oeuvre van Aristide Maillol en George Minne, beschouwt zij Brancusi als haar geestelijk vader, terwijl zij in Charlotte van Pallandt, die zij persoonlijk heeft gekend, een voorbeeld ziet.

Van jongs af aan ontwikkelt zij haar eigen stijl, die modernisme paart aan classicisme, abstractie aan figuratie. Laten we het er op houden dat haar beelden tijdloos zijn.

Reeds in 1967 wordt zij onderscheiden met de Prix de Rome en in 1978 ontvangt zij de Charlotte van Pallandtprijs .

Eja Siepman van den Berg verbeeldt de schoonheid van het menselijk lichaam, schoonheid en sensualiteit voor de eeuwigheid.

Sedert 2011 is er een permanente museale tentoonstelling van haar werk in Het Depot, Villa Hinkeloord, in Wageningen. Het werk van Eja Siepman van den Berg maakt deel uit van talloze particuliere collecties, o.a. van de filmregisseur Roman Polanski, zowel als van bedrijfs- en overheidscollecties.

Op de solo-expositie in het Hooghstate Museum zijn een vijftiental zwart gepatineerde bronzen en enkele marmeren beelden te bewonderen en te koop. Voor de fijnproever een buitenkans.

De directie van het Hooghstate Museum biedt gelijktijdig een aantal schilderijen uit haar depot aan van diverse kunstenaars zoals Henri van Daalhoff, Modest Huys, Jo Koster, M.H. Mackenzie, Jaap Nieweg, Willem Roelofs, Louis Valtat, Eugène Verboeckhoven en J.H. Verheijen.

Eja Siepman van den Berg

“Nienke”, brons, 2009, hoog 42 cm


Beeldarchief expositie Verkoopexpositite EJA SIEPMAN VAN DEN BERG (Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Expositie archief Hooghstate Museum

Kees de Waal & Deidre de Waal 8 mei 2015 t/m 25 mei 2015

Kunst met zeggingskracht.
Van 8 tot en met 25 mei exposeert in het Hooghstate Museum een hoogst opmerkelijk kunstenaars- echtpaar, te weten Kees de Waal en zijn vrouw Deidre.

Vrijdag, zaterdag en zondag 8, 9 en 10, 15, 16 en 17, 22, 23, 24 mei en 25 mei (Tweede Pinksterdag).
 

 

Kees de Waal

Kees de Waal heeft tijdens zijn lange leven (hij is inmiddels 93 jaar) heel wat gepresteerd. Afkomstig uit een textielfamilie ontwikkelde hij zich als confectionair. Hij richtte de modeketens HIJ en ZIJ op, tegenwoordig bekend onder de naam WE. Na de overdracht van dit concern aan de volgende generatie wijdt hij zich volledig aan zijn grote passie, de beeldende kunst. Hij schildert, hij tekent, hij lithografeert, hij werkt in gemengde technieken. Zijn gehele oeuvre komt voort uit zijn filosofie. De filosofie van een wereldburger. Doorgaans geeft hij in zijn kunstwerken een boodschap mee. Zij stemmen op zijn minst tot nadenken. Het is niet altijd zware kost. Sommige werken zijn lichtvoetig. Ook humor ontbreekt zeker niet. Door het kleurgebruik maakt De Waal de toeschouwer blij. Ik durf te stellen: kennis maken met het werk van Kees de Waal verrijkt het leven.

Kees de Waal

Music speaks the same language all over the

world, 76 x 56 cm, mixed media, aquarel, etching

Deidre de Waal

Zijn echtgenote Deidre, Amerikaanse van geboorte, vervaardigt schitterende aquarellen en prachtige olieverven. Veelal bloemstillevens, maar sommige werken neigen naar abstractie. Haar gevoel voor kleurgebruik mondt uit in beeldschone creaties.

Deidre de Waal

“Hollyhocks”, aquarel, 76 x 56 cm


Beeldarchief expositie Kees de Waal & Deidre de Waal (Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Expositie archief Hooghstate Museum

Dick Aerts 23 oktober 2015 t/m 1 november 2015

Twee maanden voor Kerstmis brengt Dick Aerts (°1956) de kerstsfeer naar het Hooghstate Museum. De beeldhouwer die vooral bekend is van onder meer elegante vrouwenfiguren en tronende heersers, gooit het in deze expositie over een heel andere boeg.

 

Dick Aerts

In zijn typische losse toets, waarbij het totaalbeeld primeert over het realistische detail, giet hij het kerstverhaal nieuw leven in. Zijn bronzen kerststalletjes zijn composities uit het Bijbelse verhaal, luchtig gekadreerd in een vierkant. Net zoals de gotische kathedralen-beeldhouwers verbeeldt hij niet alleen de mens- en dierfiguren, maar plaatst hij ze in een bepaalde setting. Daarbij ontstaan nieuwe verhalen in de details: over de wederzijdse afhankelijkheid tussen moeder met kind, de bezorgde Jozef en het sterke kuddegevoel van de schapen Natuurlijke taferelen, waarin ieder wezen zijn plek heeft.

Dick Aerts

Dick Aerts, Kerstcompositie, brons.

Expositie archief Hooghstate Museum

Jubileumtentoonstelling 50 jaar exposities Aquarellist GERRIT NEVEN 30 september 2016 t/m 16 oktober 2016

Wegens behaald succes geprolongeerd
Bekijk de reportageZo zouden we de komende expositie kunnen aankondigen. Immers, GERRIT NEVEN, EVERT DEN HARTOG, EVERT VAN HEMERT en JOS VAN VREESWIJK toonden allen reeds eerder hun kunst in ons museum. Nu komen zij terug met nieuwe werken. Dit stelt u in staat de ontwikkeling van hun werk te volgen.

 

 

vrijdag, zaterdag en zondag 30 september, 1 en 2 oktober, 7, 8 en 9, alsmede 14, 15 en 16 oktober 2016, dagelijks van 11.00 tot 18.00 uur en op afspraak

 

Gerrit Neven

Gerrit Neven toont zijn excellente aquarellen, waarvan een aantal speciaal voor deze tentoonstelling zijn geschilderd in de Krimpener- en Lopikerwaard.

Gerrit Neven

Hooge Boezem achter Haastrecht

Evert den Hartog

Evert den Hartog presenteert prachtig vorm gegeven dierfiguren.

Evert den Hartog

​Lepelaar

Evert van Hemert

In de vaak ludieke bronzen van Evert van Hemert viert de humor hoogtij.

Evert van Hemert

​Sofa

Jos van Vreeswijk

Jos van Vreeswijk komt met fraai gestileerde mensfiguren.

Jos van Vreeswijk

​Bather

Expositie archief Hooghstate Museum

Postume eretentoonstelling TJIKKIE KREUGER, SIERK SCHRÖDER en PIET van BOXEL 6 oktober 2017 t/m 22 oktober 2017

Postume eretentoonstelling TJIKKIE KREUGER, bronzen en halssieraden
SIERK SCHRÖDER en PIET VAN BOXEL, pastels, aquarellen en tekeningen
 

Het betreft een verkooptentoonstelling met sympathieke prijzen, hetgeen de aankoop van een werk
voor menigeen mogelijk maakt, zowel voor de verzamelaar als voor de incidentele kunstkoper.
Entree is vrij en vanzelfsprekend volstrekt vrijblijvend. Kom dus zeker kijken.
De duur van de expositie is van 6 t/m 22 oktober 2017 op vrijdag, zaterdag en zondag van 11 tot 18.00uur.
Buiten de vermelde openingstijden is een private view op afspraak mogelijk.
Het Hooghstate Museum is gevestigd in het Rijksmonument aan de Hoogstraat 164 te Haastrecht, naast het bekende
Museum Bisdom van Vliet. Het is gelegen langs de Provinciale weg, die van Gouda naar Oudewater leidt.
HOOGHSTATE MUSEUM, Hoogstraat 164, 2851 BE Haastrecht
Tel. 0182-501066, 06-53853353, info@hooghstate.com, www.hooghstate.com

 

 

 

TJIKKIE KREUGER

bronzen en halssieraden

TJIKKIE KREUGER

“De zeven vriendinnen”, brons

SIERK SCHRÖDER

pastels, aquarellen en tekeningen

SIERK SCHRÖDER

Knielend model voor spiegel,

aquarel, 60,5 x 44 cm, r.o.gesigneerd

PIET VAN BOXEL

pastels, aquarellen en tekeningen

PIET VAN BOXEL

Bont boeket in glazen kan

aquarel, 49 x 47,5 cm, r.o. gesigneerd

Expositie archief Hooghstate Museum

Fiore Smith - Faddegon 1920 - 1999 16 maart 2018 t/m 25 maart 2018

Biografie Fiore Faddegon

Sophia Wilhelmina Faddegon (16 maart 1920), roepnaam Fiore, groeide op als jongste van vier kinderen. Fiore overleed op 16 mei 1999.

Haar werk omvat schilderijen in olieverf en acryl; op linnen, paneel en papier. Aquarellen, gouaches, reliefs van hout, klei en steen, beeldhouwwerken van hout, klei en steen. Tekeningen in pastel, potlood of pen of in gemengde technieken. De onderwerpen die ze voor haar werk kiest zijn zeer gevarieerd: de mens en zijn ontstaan, moederschap, liefde, muziek, mode, bloemen, milieuvervuiling, Griekse mythologie. Het geheel geeft een beeld van de ontwikkeling die ze heeft doorgemaakt.
     
Ondanks haar vele portretopdrachten, waaronder van familie en vrienden, is er niet veel werk van haar hand te vinden buiten haar atelier in Lopik. Ze kon moeilijk afstand doen van eigen werk en heeft maar enkele tentoonstellingen gehouden. Er is werk van haar te vinden in Nederland, Belgie, Frankrijk, Zwitserland, Engeland en de Verenigde Staten.
     
De laatste jaren van haar leven leed Faddegon aan de ziekte van Alzheimer. Daardoor veranderde de aard van haar werk. Het is opmerkelijk dat haar werk uit die periode grote overeenkomsten vertoonde met het latere werk van Willem de Kooning, de kunstenaar van Nederlandse origine die in de Verenigde Staten beroemd werd. De Kooning leed op latere leeftijd ook aan Alzheimer.

Vrijdag - zondag van 12:00 - 17:00 uur

 

Fiore Smith - Faddegon

​Expositie 16 - 25 maart 2018